PRAATPLAAT

 

Wisdom begins with wonder
- Socrates

VOORBEELDEN VAN PRAATPLATEN

‘We beschrijven niet de wereld die we zien,
maar we zien de wereld die we beschrijven’

- Joseph Jaworski, auteur

Je bent een kei in de inhoud, maar door de enorme complexiteit vind je het een uitdaging om jullie maatschappelijke opgave kort en helder uit te leggen.

Je barst van de ideeën, je wilt het verhaal concreet maken en vervolgstappen helder krijgen, maar je ziet niet meer waar je moet beginnen.

Een praatplaat geeft je dan weer grip en focus.

WAAROM EEN PRAATPLAAT?

Een praatplaat maakt informatie praatbaar zodat je anderen kunt uitnodigen mee te denken. Praatbare informatie geeft je precies die inzichten die je nodig hebt om de vervolgstappen te zien. Je hebt weer houvast en richting.

Op expeditie naar aardgasvrije wijken, voor TNO, Platform31 en G4, dec 2021

Een praatplaat is een super handige tool als...

je van deel naar één geheel wilt

Iedereen ziet een ander stuk van het verhaal, omdat iedereen vanuit een ander perspectief kijkt. Jullie blijven om de hete brei heen draaien.

er gigaveel informatie is

Jullie hebben bergen aan informatie maar weinig houvast om anderen mee te nemen in de vervolgstappen die jij wél ziet.

je van abstract naar concreet wilt

Je bent omringd door abstracte taal en je verstaat het prima, maar je wilt óók met concrete stappen vooruit.

WAT LEVERT EEN PRAATPLAAT OP?

Een praatplaat werkt als ‘praatvoer’ in plaats van voer voor discussie. Dat is win-win-win!

Je kunt weer in- en uitzoomen en zowel het grotere geheel als de kleine onderdelen zien.

Het proces zelf levert vaak al veel eyeopeners op, juist wanneer we alle kanten van het verhaal aan het onderzoeken zijn.

Het geeft je opnieuw houvast bij het helder en kernachtig vertellen van je verhaal aan je achterban.

Met een praatplaat in de hand kun je sámen weer verder kijken wat de volgende stappen kunnen zijn.

HOE KOMT EEN PRAATPLAAT TOT STAND?

In vier stappen naar helderheid:

1. Helder maken wat de plaat moet doen

Welke eyeopeners wil je dat jullie achterban krijgt? In een telefoongesprek bereiden we het proces voor, zodat iedereen op het juiste moment is aangehaakt.

2. Alle kanten van jullie verhaal in kaart brengen

Met 3-5 mensen (online in 2,5 uur) brengen we alle puzzelstukken in beeld. We ontrafelen en komen zo stap voor stap tot de essentie.

3. Kloppend verhaal maken

Ik maak na afloop in een paar rondes een vertaalslag van ruwe steen naar gepolijste diamant. Jullie geven feedback en samen slijpen we steeds fijner. Net zo lang totdat iedereen ziet: dit verhaal klópt!

4. Klaar, en nu hop, op pad!

Jullie gaan op pad met jullie praatplaat die werkt als praatvoer, blikverruimer en eyeopener.

Ontwerpsessies zijn altijd online. De doorlooptijd van het proces van A-Z is gemiddeld zo’n 3 a 4 weken.
De snelheid hangt samen met de complexiteit, de voortschrijdende inzichten en verandering van wensen (ja, dat gebeurt).
En van ieders beschikbaarheid om feedback te leveren.
Want we doen het wel grondig!

"Praatplaten zijn goede gespreksopeners: ze helpen je een gesprek op luchtige wijze op gang te krijgen. Zelfs met uiteenlopende doelgroepen, en dat met 1 plaat!"

 

Minke Vellinga, adviseur Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ)

"De praatplaten hingen op verschillende plekken, zodat ook anderen in de organisatie het proces konden zien. En de medewerkers hebben de plaat ook op hun eigen werkplek opgehangen, als constante reminder."

 

Charlotte Rekko,adviseur, coach en eigenaar van Bergkracht

"Marieke stelt goede, kritische vragen om de context beter te begrijpen."

Nathalie Kroner,senior beleidsadviseur Ministerie van Buitenlandse Zaken

"De gesprekken zelf zijn al heel ordenend, en de platen leiden echt tot een gezamenlijk verhaal."

Nienke Maas,senior adviseur Duurzame Energie, TNO

"Werken met Marieke betekent dat je te maken krijgt met vragen waar je zelf niet snel op komt of die je zelf niet snel stelt. Haar vragen verwarren en zijn daarom van meerwaarde voor het proces."

 

Mark Weghorst,changemaker bij Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ)

Marieke-van-der-velden-in-actie-praatplaat-2

MIJN ERVARING

De afgelopen 10+ jaar heb ik 100en praatplaten gemaakt met uiteenlopende opdrachtgevers.

Elke keer weer een feest: samen onderzoeken, afpellen, in- en uitzoomen, verschillende perspectieven bekijken, veel vragen mógen stellen en vervolgens passende beelden ontwerpen. Je weet van tevoren nooit wat je tegenkomt. En niemand weet hoe de plaat er uit komt te zien.

Dan de beelden aanpassen en verbeteren, net zo lang totdat het klópt en mensen met hun verhaal doelgericht naar buiten kunnen en eyeopeners kunnen ophalen. Voortdurende verwondering; echt fantastisch werk!

Meer lezen over mijn ervaring?

VEEL GESTELDE VRAGEN

Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust even contact op!

Als een live getekend visueel verslag een momentopname is, en de verslaggever ervan werkt als een vlieg op de muur, dan is een praatplaat als een schilderij. Een praatplaat heeft veel gelaagdheid en is met veel tijd, aandacht en gesprekken tot stand gekomen. 

Het verschil in resultaat is soms op het 1e oog niet per se zichtbaar voor mensen die er niet bij waren, maar het proces, dus de totstandkoming, en het resultaat zijn echt compleet anders!

Een 1-op-1 visuele brainstorm zorgt voor helderheid in een kort tijdsbestek. Alleen voor jou. Het draait niet om de tekening, maar om helderheid in je hoofd. Het doel is dus niet per se om toe te werken naar een eindbeeld (hoewel dat wel kan), maar om jou te helpen hoofd- en bijzaken te onderscheiden. En ik ben je proefkonijn voor je pitch 🙂

Een praatplaat kent juist een uitgebreider proces, waarin we met meerdere mensen vertrekken vanuit een grote berg losse argumenten en  samen op zoek gaan naar de verschillende kanten van het verhaal. Om te komen tot een praatplaat werken we met een groepje van circa 3-5 personen gedurende 2 a 3 weken aan een plaat.

Bij een praatplaat staat het eindresultaat voorop, namelijk het praatbaar maken van complexe informatie, gebundeld in één plaat, en de voortschrijdende inzichten zijn de bonus. Terwijl het bij een 1-op-1 brainstorm niet draait om een eindtekening, maar vooral om jouw opgeruimde hoofd. 

Een 1-op-1 brainstorm draait echt om jou, zodat jij je hoofd leeg kunt praten en jij in korte tijd weer richting en focus hebt. Deze brainstorm is bedoeld om in korte tijd, voor jou zelf, helderheid te creëren.

Jij krijgt alle ruimte om je hoofd leeg te praten en ik denk met je mee. De visuele aantekeningen die hieruit voortvloeien kun je vooral zien als snelle aantekeningen die jij zelf heel goed begrijpt, maar niet per se leesbaar zijn voor iemand die er niet bij was. Je kúnt ze aan de muur hangen maar dat hoeft niet.

 

CONTACT

Ook informatie praatbaar maken?
Overleggen of een praatplaat iets voor jouw situatie is?
Neem gerust contact op.